K3

Welkom in de 3de kleuterklas van juf Sylvia!

 

Dagverloop

Dit jaar begint jullie kleuter aan hun laatste jaar in de kleuterblok! Daarom wordt uw kleuter al spelend voorbereid op het 1ste leerjaar.

Een dagje in de 3de kleuterklas houdt veel meer in dan alleen maar spelen.

Zo beginnen we elke ochtend met het onthaal. Hierin zingen we ons ochtendliedje, begroeten we elkaar en worden de kalenders aangepast.

Daarna beginnen we met onze 1ste gezamenlijke activiteit. Bij het begin van een nieuw thema kan dit een gesprekje zijn, of het waarnemen van materialen met betrekking tot het thema.

Dan is het tijd om te spelen in de klas. Daarom is onze klas verdeeld in allerlei hoekjes.

Ze maken dan een keuze uit het hoekenaanbod van de juf. De ene keer mogen ze vrij spelen met het materiaal, de andere keer krijgen ze een opdracht die ze moeten uitvoeren.

Rond 10 uur is het dan tijd om een koekje of een stukje fruit te eten en om wat water te drinken. Daarna is het speeltijd.

Na de speeltijd komen de kleuters terug in de klas. Eerst werken we nog wat verder in de verschillende hoekjes. Net voor we naar de eetzaal gaan ruimen we de klas op en krijgen we nog een tweede gezamenlijke activiteit op het tapijt. Dit keer kan dat een rekenlesje of een muzieklesje zijn.

Na de middagpauze poetsen we eerst onze tanden en dan is het tijd voor een bewegingsactiviteit ( dit kan een tikspel, een estafette, omloop, …) Maar we kunnen ook dansen of bewegen met materialen zoals linten, pittenzakken, …

Na al dat bewegen mogen de kleuters dan nog even verder spelen in de klas in de verschillende hoekjes.

Dan is het terug speeltijd. Na de speeltijd is er terug een eet- en drinkmoment.

Net voor het naar huis gaan, ruimen we nog de klas netjes op en dan hebben we nog een laatste activiteit.

Wat doen we buiten de klasmuren?

De kleuters van de 3de kleuterklas maken tijdens het schooljaar ook enkele uitstappen. Zo gaan we enkele keren  gaan zwemmen in het Interbed. Zo krijgen de kleuters eerst watergewenning en daarna kleuterzwemmen.

Ook werken we af en toe klasdoorbrekend. Dat wil zeggen dat we dan samenwerken met andere klassen. Zo gaan we eens op uitstap met de 2de kleuterklas naar de film/toneel of maken we een verkeerswandeling met de 1ste kleuterklas. Maar we gaan ook samen naar de bibliotheek met het 1ste leerjaar. Zo leren ze hun toekomstige juf ook al kennen.

Weetjes over de 3de kleuterklas

Vanaf de derde kleuterklas starten we ook al met een taalinitiatie van Frans. Het Frans wordt op een hele leuke en speelse manier gebracht via de handpop Pistache. Dit is een leuke groene muis. Hij komt elke woensdag langs om ons een liedje te leren, een verhaaltje te vertellen of een spelletje te spelen. Pistache praat enkel Frans, maar hij begrijpt wel Nederlands! Het Frans wordt dan ook verder gegeven in het 1ste leerjaar.

In de loop van het jaar introduceren we ook het contractwerk. Zo krijgt elke kleuter blad waarop een overzicht van activiteiten gegeven wordt die in de loop van de week moeten uitgevoerd worden. Zo leren ze hun werk plannen tijdens de week.

Ook moeten we de kleuters voorbereiden op het 1ste leerjaar, toch is het belangrijk dat ze zich goed voelen in de klas en bij hun vriendjes.

Klassen