Tips voor ouders

Hoe bereik ik mijn kind voor op de eerste schooldag?

6 tips

1. Laat je peuter een paar keer bij familie of vrienden spelen. Zo went het aan spelen zonder mama of papa.
  2. Ga met je kind kijken in de kleuterklas. Kom naar de opendeurdag van de school.
  3. Vertel geregeld over de kleuterschool. Doe dat enthousiast en benadruk dat je kind al groot is.
  4. Maak duidelijk wat er de eerste schooldag zal gebeuren. Zet de boekentas in de woonkamer. Oefen al eens met hopen en dicht te doen. Laat je kind als eens drinken uit een drinkbus of iets lekkers eten uit de brooddoos.
  5. Hang een aftelkalender op. Doorstreep samen de dagen tot de eerste schooldag.
  6. Maak een afspraak met de juf om een half dagje te komen kennismaken.

Hoe neem ik die eerste dag afscheid?

6 tips

• Hou je sterk, ontspan je, wees vriendelijk: je kind geraakt misschien in panniek van jouw tranen.
  • Stel je kind gerust. Hou het afscheid kort en stel het niet uit.
  • Vertel duidelijk aan je kind wie het komt ophalen.
  • Vertel op voorhand dat het blijft eten op school of dat het naar de naschoolse opvang gaat.
  • Geef de lievelingsknuffel mee.
  • Laat je kind regelmatig naar school gaan. Zo hoeft het zich niet telkens opnieuw aan te passen aan het ritme, de afspraken en de klasgenootjes.

Wat heeft mijn kind 's avonds nodig?

Naar school gaan is een grote verandering. Misschien is je kleuter die eerste weken sneller moe, weent hij/zij vaker of plast hij/zij wer in bed. Bespreek dat zeker met de juf. Vaak gaan die problemen na een overgangsfase over.

Wat kun je nog doen?

• Laat je kind even tot rust komen. Met een glas water en een stukje fruit. Of door eventjes te spelen. Je kind is misschien moe en prikkelbaar. Heb daar begrip voor.
  • Toon belangstelling voor wat je kind vertelt. Wat heeft het gedaan en wat voelt het? Hiervoor kan je een vertelkaart gebruiken. Panikeer niet als je kind niet veel vertelt.
  • Geef je kind volledig aandacht. Knuffel, lees een verhaaltje voor of speel een spelletje. Je kind leert veel van wat jij doet. Jij bent zijn voorbeeld. Maak elke dag even tijd om samen iets te doen.
  • Volg elke avond dezelfde volgorde van activiteiten. Kinderen houden van rituelen.